Dit jaar krijgt het huwelijksseizoen een serieuze bummer. In maart en april zijn koppels genoodzaakt hun huwelijk te verplaatsen en voor mei en juni is het momenteel nog afwachten. Ondertussen zijn heel wat reservedatums in de zomer bij huwelijksleveranciers voorbehouden, waardoor er nog maar weinig plekjes beschikbaar zijn. 

Als je dan toch liever niet op een woensdag of zondag trouwt in het hoogseizoen, kan je ook perfect kiezen voor een huwelijk in een idyllische herfstsfeer of in het magische winterseizoen. Bespreek uiteraard eerst met je leveranciers en weddingplanner wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn. Normaliter is het mogelijk om je huwelijk kosteloos te verplaatsen, indien alle leveranciers beschikbaar zijn. 

Hier zijn alvast enkele weddingplanning tips voor deze bijzondere tijden: 

 • Help, ik heb geen huwelijksverzekering!  
  Sommige verzekeringsmaatschappijen laten het toe om tot enkele weken voor jullie huwelijksdag nog een verzekering af te sluiten. De formules van deze verzekeringen kunnen enorm variëren. Gewoonlijk dekken ze de reservatiekosten, ongeval, ziekte, overlijden etc. Maar na de uitbraak van het coronavirus is een toekomstige verzekering voor deze oorzaak niet meer mogelijk. Als je nu een huwelijksverzekering afsluit, zal de corona pandemie dus niet meer gedekt kunnen worden.  Ben je van plan je huwelijk met een jaar te verplaatsen? Dan is het slim om een huwelijksverzekering te overwegen. Corona kan, net zoals het griepvirus, ook een jaarlijks verschijnsel worden. Wetenschappers hebben hierover voorlopig nog geen zekerheid.

Chateau D’Hamont
 • Trouw op een weekdag of in het najaar
  Je kan ook op zoek gaan naar een nieuwe huwelijksdatum, waarop alle leveranciers beschikbaar zijn. Zo zorg je ervoor dat de reservatiekosten, die je al betaald hebt, niet kwijt bent. Dit kan door je huwelijk te organiseren op een weekdag of eventueel te verplaatsen naar het najaar. Trouwen op een weekdag heeft alleen maar voordelen. De meeste feestzalen, alsook jouw leveranciers, zijn nog beschikbaar. Het droomhuwelijk dat jullie voor ogen hadden, kan dan dus gemakkelijk doorgaan zoals gepland. 
  In het najaar kosten de locaties minder. Misschien zal je enkele dingen op je wishlist moeten schrappen om plaats te maken voor andere dingen, zoals extra kleding, of een andere type auto omdat een cabriowagen niet zo ideaal is in het najaar. Met wat denkwerk kan je dus zeker tot een oplossing komen. 

 • Wat als ik mijn trouwjurk al heb gekocht?
  Trouw je in het najaar? Dan kan je jouw trouwjurk perfect restylen bij je bruidswinkel. Zo kan je onder je jurk een thermolegging dragen samen met pantykousjes, zonder je mooie pumps te verliezen. Om je extra warm te houden, kan je een prachtige trui of bond combineren met je jurk. Voor de restyling van je jurk kan je ongetwijfeld terecht bij je bruidswinkel. Indien je nog geen trouwjurk hebt, moet je zeker rekening houden met de vertraagde leveringstijden. Dit kan je best eens bespreken met je bruidswinkel.  

 • Onze datum staat overal op vermeld, wat nu?
  Jullie kunnen alvast een ‘Change the date’ sturen naar vrienden en familie. Dit hoeft niet per se gedrukt te zijn, maar kan ook via mail of social media. Bevraag bij de drukker welke extra promoties ze aanbieden aan koppels die genoodzaakt zijn om hun datum te veranderen? Wegens deze coronatijden geven ze misschien wel kortingen. Het kan ook net leuk zijn om bewust te spelen met twee datums. De eerste initiële datum kwam in bedwang, waardoor jullie een nieuwe datum moesten kiezen. In principe hoort dit ook bij het huwelijksavontuur. Je kan proberen hier creatief mee om te springen door met kalligrafie te werken, of een extra kalkpapier toe te voegen aan de huidige kaartjes met de nieuwe datum op vermeld. 

 • Trouw twee keer
  Je kan er ook voor kiezen om het gemeentelijk huwelijk te laten doorgaan in een intieme kring en het groot feest met een (kerkelijke) ceremonie op een ander moment in het jaar. 

Wanneer jullie een onzekere trouwdatum hebben, is het altijd beter om een plan B te voorzien in plaats van opeens zonder trouwdatum te zitten. Hopelijk vonden jullie deze tips handig.

Bij eventuele vragen of opmerkingen kan je gerust een mailtje sturen naar info@livastorytelling.be

SHARE THIS STORY